Az elbírálás folyamata, módja

A fantasy-díj fantasy regényeket és novellákat díjaz. A Zsűri saját hatáskörben dönt arról, hogy milyen műveket fogad el fantasynek.
A két kategória közötti terjedelmi határ 200 ezer leütés (szóközökkel), azonban a Zsűri a saját hatáskörében – egyéb irodalmi szempontokat figyelembe véve – dönthet ennek kiterjesztéséről vagy szűkítéséről.
A tárgyévben megjelent minden fantasy regény és novella automatikusan bekerül a díjazható művek közé, nevezésre nincs szükség, de bárki ajánlhat műveket a KIMTE mindenkori koordinátoránál.
A tárgyév zsűritagjainak tárgyévben megjelent művei nem díjazhatók.
Az értékelés megkezdéséhez kategóriánként legalább 5 mű szükséges. Amennyiben az adott évben nem jelent meg ennyi, a művek átvihetők a következő évre/évekre mindaddig, amíg összejön a megfelelő számú megjelenés.
Többkötetes összefüggő regények egyszerre és külön-külön is értékelhetők, automatikusan nem kizáró és halasztó tényező a megjelent regény várható folytatása, azonban a Zsűri dönti el, hogy a művek külön-külön kaphatnak-e díjat vagy meg kell várni az összes megjelenését. Amennyiben a több kötetre tervezett mű mindegyik kötete a tárgyévben jelent meg, a Zsűri a köteteket egy műként értékeli.
Az értékeléshez nincs szükség kötelespéldányok beküldésére.
A tárgyévet követő év elsejétől a tavaszi Könyvfesztiválig egy béta-tesztelő csapat olvassa, és meghatározott szempontok szerint értékeli (előszűri) a műveket, a KIMTE az öt legtöbb pontot elért regényt és novellát a tavaszi Könyvfesztiválon bemutatja a közönségnek, a szerzőkkel interjúkat készít, a zsűritagok pedig elkezdik értékelni és pontozni a műveket az általuk kiválasztott szempontok alapján.*
A Zsűri egy részletesen meghatározott, 1-10-ig terjedő skála alapján értékeli és rangsorolja a jelölt műveket. Minden héten közzéteszik az értékelésüket és a pontjaikat (pl. cselekmény, jellemábrázolás, stílus) a fantasy-díj honlapján, ahol az olvasók nyomon követhetik a jelölt művek versenyét. Amennyiben egyik mű sem éri el a minimálisan adható 25 pontot, abban az évben a Díj nem kerül átadásra.
A zsűritagok a nyári Ünnepi Könyvhét előtt egy héttel döntést hoznak a nyertes művekről (regény és novella), a nyerteseket ekkor értesítik.
A KIMTE a díjat az Ünnepi Könyvhéten adja át, ahol bemutatja a nyertes műveket és interjúkat készít a szerzőkkel.**
Díj pénzjutalma: nyomtatott és/vagy e-könyves regény kategóriában 100 ezer Ft, nyomtatott és/vagy e-könyves novella kategóriában 50 ezer Ft[1]. A díjazottak tárgyjutalmat is kapnak (kisplasztika, emlékérem stb.)

A KIMTE mint pályázatkiíró nem nyilvánít véleményt, nem értékel, nem minősíti a műveket – ez a Zsűri feladata –, de bárkitől szívesen fogad műelemzéseket, ajánlókat, kritikákat, részleteket a művekből, és ezeket, ha megfelelnek a minőségi elvárásoknak, közzéteszi a honlapon.
Továbbá szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a honlapon a regisztrált felhasználók nyithatnak saját blogot, a legszínvonalasabb bejegyzéseket a címlapon közöljük.


* A KIMTE szervezeti változásai miatt megváltozott.
**A változások miatt még nincs kijelölve időpont a díjátadásra.

Nincsenek megjegyzések: