2014. október 16., csütörtök

A legsötétebb óra



Amikor megalapítottuk a fantasy-díjat, arra számítottunk, hogy a fantasyt mint műfajt magasabb szintre emelhetjük, elfoglalhatja a neki járó helyet, több olvasót szólíthatunk meg általa, és persze még több színvonalas mű megjelenésére ösztönözhetjük a kiadókat. A kezdetekkor még nem gondoltuk, hogy majd olyan emberekbe botlunk, akik az igénytelen fércműveikkel és a viselkedésükkel a legmélyebb gödörbe taszítják a zsánert. Mert másról nem beszélhetünk e mocskos ügy kapcsán, mint arról, hogy a fantasyt megerőszakolták, megölték és elföldelték.
Pár nappal ezelőtt ebben a blogban még olvasható volt az egyik benevezett műről írt értékelés, amit az egyik zsűritag írt aprólékos részletességgel nagy műgonddal, jó szándékkal. Olvasható volt mindaddig, amíg a regény szerzője, illetve a férje (a kiadó tulajdonosai) e-mailben meg nem fenyegettek engem, a kritika szerzőjét és az egyesületet is. Perrel fenyegettek meg minket, ha nem tüntetjük el azonnal a kritikát az oldalról, és megtiltották a megjelentetését bárhol a neten. Olyasmivel vádoltak minket, amiken a bíróság kacajra fakadna, mert elképesztő ostobaság. Látszik, hogy a tisztelt írónő és a férje kezdők a könyves szakmában, bár magasra próbálnak törni, tapasztalatlanok, de roppant manipulatívak, mert fogalmuk sincs arról, hogy ami egyszer felkerült a netre, azt onnan nem lehet eltávolítani, ott is marad. Innen levettük a kritikát, mivel nem állt szándékunkban megsérteni a kiadó üzleti érdekeit, de más blogokra mégis kikerült a kritika. Elmondhatom, netszerte nagy volt a felháborodás, és még nagyobb most, amikor az írónő egy szívhez szóló, manipulatív levélben mégis meggyőzte a kritika szerzőjét, hogy vetesse le más blogokról is a kritikát. Onnan lekerült, de úgy vélem, olyan lesz ez mint a hidra feje, minden levágott helyébe két újabb nő.
Azt hiszem, ez már tényleg a legalja.
Az írónő és a férje minden eszközt bevet, hogy eltussolja a regény(ek)ről írt értékes, szakmai kritikákat, hogy a hamis, felmagasztaló, bértollnokok által megírt áradozások kerüljenek csak az olvasók elé, megtévesztve őket, és ezzel jogsértést követve el.
A kritika, az kritika, szabad véleménynyilvánítás bárhonnan nézzük is. Egy ilyen pert semmiképp sem nyerhet meg valaki, épp ezért felháborító az írónő és a férje viselkedése, ahogy befolyásolni akarják a zsűrit és az olvasókat, fenyegetnek és zsarolnak, manipulálnak.
A KIMTE és személy szerint én is elhatárolódunk az írónő, a férje és az általuk alapított kiadóval kapcsolatos bármilyen ügytől. Amennyiben mégis perre kerül a sor, állunk elébe.

35 megjegyzés:

Névtelen írta...

Volt szerencsém olvasni a fent említett kritikát és mit mondjak, szerintem kicsit durvára sikerült...Olvastam az írónő összes könyvét és véleményem szerint nem érdemelt egy olyan tragikus és szigorú hangvételű kritikát, mint amit kapott. Sokan vagyunk, akik szeretik a könyveit, írom ezt minden elfogultság nélkül. Olvastam már ezerszer rosszabb könyveket is, amik világsikert értek el. Szerintem ez a cikk is nagyon fel lett fújva...Inkább támogatni kellene a magyar írókat és büszkélkedni velük!

Névtelen írta...

a szólásszabadság jegyében, engedelmükkel a FB hozzászólásomat közzéteszem:
Tisztelt Kimte rajongók és tisztelt hozzászólók! Szeretnék mindenkit nyomatékosan megkérni, hogy amíg a teljes igazságot nem ismerik az ügyben, addig tartózkodjanak a további véleménynyilvánítástól. Valaki egy személyes ügyből, némi irigységből, és jó adag gonoszságból rágalomhadjáratot indított. Hadjárata tárgya az az Írónő, aki vele mindig kedves volt, neki sosem ártott, sőt a most kirobbantott ügyben sem vett részt, annak csak elszenvedő alanya volt! A levelezésben én vettem részt, csak én írtam, a kiadó és az Írónő jogait védtem. Nem rágalmaztam, nem fenyegettem, csak védtem és visszaléptem. Ezt például tudták? Nem értem, miért annyira fontos a Kimtének mások sikereit tönkre tenni, írói és emberi értékein átgázolni. Biztos vagyok benne, hogy önök kedves hozzászólók önökön kívül eső okok miatt nincsenek tisztában a teljes igazsággal. Ezért kérem, hogy amíg az nem ismert ne nyilatkozzanak, a manipulált rémhírt pedig végképp ne terjesszék! Biztosra veszem, ha ismernék az Írónőt személyesen, vagy olvasták volna műveit, nem ülnének föl az ilyen aljas rágalmaknak! megértésüket megköszönve, minden jót kívánva: Aszódi Ádám
Ha ki szeretnék törölni, kérem értesítsenek!

Unknown írta...

Kedves Névtelen!

Ellentétben Önnel, mi nem próbáljuk korlátozni a szólásszabadságot, nem törlünk ki normális hangvételű hozzászólásokat. Azonban a tisztességes folytatás érdekében megkérem, hogy a jövőben ne írogasson három perc eltéréssel ugyanarról az ip címről, mintha két különböző személy írta volna!

P írta...

Legközelebb várjon legalább 10 percet és váltson IP címet. :))

Névtelen írta...

Eléggé szánalmas az író viselkedése. Ha elegánsan ignorálja a kritikát, a kutya se olvasta volna el, mert dögunalmas bölcsészes elemzés, nem több.
De megfenyegetni egy zsűrit??? Majd a kritika íróját piszkálni??? Na, ez a gond.
Ádám, egy nyilvános bocsánatkérés A. O. Esther oldalán - ez a minimum. És ezzel meg is lehetne oldani ezt a balhét.

Névtelen írta...

Ráadásul az "írónő" szót nagy kezdőbetűvel írja, ez már önmagában gyanús. :)

Névtelen írta...

"Valaki egy személyes ügyből, némi irigységből, és jó adag gonoszságból rágalomhadjáratot indított."
Ki? Szerintem senki nem ismeri az írót.

Unknown írta...

Ádám, az utolsó válaszomban javasoltam Önnek, hogy ha már ilyen mély gödör aljára került, legalább hagyja abba az ásást.

Névtelen írta...

Fölösleges tovább gúnyolódni, a hozzászólásomat aláírtam, IP címem csak egy van, annyi is marad. Mondják, mindenki magából indul ki, önök amúgy miért figyelik az IP címeket? Látom, tanácsot is osztanak, hogy kéne... köszönöm nem érdekel! Szóval akik a fenti hozzászólásomban átsiklottak volna a nevem fölött, az ő kedvükért ismét aláírom: Aszódi Ádám Továbbra sem értem, miért jönnek az "Írónő viselkedésével"? Ki fenyegette a zsűrit? Ki piszkálta a kritika íróját? Ismerik Önök T. Névtelenek a teljes igazságot?

Unknown írta...

Ádám, legyen kedves, írja le nekünk a teljes igazságot az Ön szemszögéből!
De ne hagyjon ki semmit! Írja le, hogy rossz indulatúnak, előre eltervezettnek tartja a kritikát, amivel mi tönkre akajuk tenni Önöket, és hogy a kritika köszönőviszonyban sincs a szólásszabadsággal! Szerintem az olvasók szeretnék megismerni az Ön verzióját is.

Demeter Attila írta...

Kedves Aszódi Ádám!
Olvastam a szóban forgó kritikát. Teljesen szabályszerű, szakszerű és precíz vélemény volt. Örülnék, ha egyszer én kapnék ilyen kimerítően pontos kritikát valamelyik regényemről. Persze megértem azt, ha valaki nem a fejlődés okából olvassa el a recenziót, hanem azért, hogy megkeresse a dicséretet a véleményben, de ez pályázatok esetében reménytelen elvárás. A pályamunkákat rangsorolni kell, és ha ehhez mellékelnek véleményt, amely eligazíthatja a szerzőt a hibáiról és erényeiről, azt civilizált ember módjára illik fogadni. Nem, nem kötelező, de illik. Ha valaki csak reklámot szeretne kapni, akkor ne kockáztasson, és ne pályázzon.
A kritikus a hibák mellett sok jót is elmondott a munkáról. Ellátogattam a szerző weboldalára, és beleolvastam az egyik felkínált fejezetbe. Mivel az ízlésemhez képest túlságosan soknak láttam a jelzős szerkezeteket, emiatt kicsit bőbeszédűnek találtam az írást, és elcsodálkoztam azon, hogy ennek megemlítéséről vajon miért feledkezett el a kritikus. Talán sokkal jobb indulatú volt az elképzeltnél.
Amikor az első fejezettel végeztem, magamban köszönettel elhárítottam a továbbiakban felkínált betekintő részeket, és lemondtam az olvasásról. A vásárlás pedig fel sem merült bennem, de ez csak egy vélemény. Remélem, hogy őszinte és szerintem tiszteletteljes mondataimat nem tekinti sértésnek, és nem fenyeget meg perrel.
Tisztelettel!
Demeter Attila, amatőr író kolléga, aki köszönettel fogad minden szakszerű kritikát.

Unknown írta...

Kedves Ádám, Ön még nem találkozott durva kritikával, ha erre azt írja, hogy durvára sikerült. :)

Tara Nima írta...

kedves Ádám, vajon mi az "igazság"?
nem vetette le a kritikát, és nem próbált meg senkit megfenyegetni feljelentéssel?

Névtelen írta...

Egyet kell értsek Demeter Attila amatőr íróval, miszerint ha én kapnék egy ilyen kritikát, csak megköszönni tudnám. Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok sem író, sem kritikus...

rupicapra hilarula írta...

Szerintem fenyegetés hatására semmilyen kritikát ne távolítsatok el, pereljen csak az ütődöttje, majd ha megkapja a számlát a perköltségről, ő is a többi hasonló hisztimasina is jobban meggondolja, fenyegessen-e bárkit.
Ádám, írja le gyorsan azt a teljes igazságot, különben elolvasom A. O. E. valamelyik könyvét, aztán majd megtudja, milyen az a durva kritika. :D Éppen könyvtárból netezek, úgyhogy ne tekintse ezt üres fenyegetésnek. :D Egyébként meg köszönettel tartozunk önnek, hogy gondoskodott a könyvmolyok mai arc- és rekeszizomedzéséről.

Névtelen írta...

Kedves Éva, az én nevem Éva és nem Ádám...És még csak magyarországi sem vagyok...Az oldal böngészése közben akadtam rá az ominózus irományra. Ez pedig a szerény kis véleményem volt, semmi köze semmilyen Ádámhoz. :)

Névtelen írta...

Kedves Éva,
lehet, hamarosan módjuk lesz rá. Először természetesen önnel fogom megosztani, aztán majd meglátjuk. Kíváncsi leszek a véleményére. Persze örülnék, ha nem a többieket hergelné féligazságokkal esetleg valótlanságokkal. Azon már elgondolkozott bárki is a gúnyolódók közül, hogy mi lehet annak az oka, hogy sem Eszter, sem Péter nem vesznek ebben részt? Csak önt halljuk....

Unknown írta...

Kedves Névtelen!
Velem semmit sem kell megosztani, elég, ha beidéz a leveléből, azonnal kiderül, hogy féligazságról van-e szó. Én senkit sem hergelek, aki ide kommentel, önszántából teszi, a többségüket még csak nem is ismerem.
Hogy miért csak engem hallanak? Gondolom azért, mert a fenyegetéseik hatására Péter nem kíván leállni vitatkozni Önökkel, Eszter nyilván zaklatott, én pedig e blog létrehozója és szerkesztője vagyok túl azon, hogy még az egyesületet is vezetem. Ja, és ma épp van ennyi ráérő időm.

Névtelen írta...

Kedves mindenki!
Szerintem tegyétek már el magatokat holnapra, kezd marha unalmas lenni ez a sok rosszindulat....
Azt meg külön megdicsérem, aki még nem olvasta a könyveit és úgy fikázza a másikat.
Puszi! :)

Névtelen írta...

Kedves Demeter Attila, ezt a kritikát mi szívesen Önnek adjuk. Az Ön véleményét tiszteletben tartjuk ahogy az összes eddigit, kivéve a legutolsót. Bár sorai közt némi gúnyt érzek, mégis örülök neki, mert sokkal kedvesebbnek látom, mint a szóban forgó kritikát. Sajnálom, hogy esetleg megsértődtek azon, hogy nem tartunk igényt az ön által fentebb említett reklám értékre, de nekünk meg ez a véleményünk.Ír a kritika fogadásáról, részben egyet is értek Önnel. jelen esetben viszont nem arról volt szó, hogy a szerző kapott egy jobbító szándékú kritikát, hanem arról, hogy annak létezéséről sem tudott, véletlenül bukkant rá, miután azt már közzé tették. Ez a helyes út?

Névtelen írta...

Kedves Tara,
Az igazság a mi ügyünkben bővebb annál, hogy itt néhány sorban válaszolhassak Önnek. Viszont a konkrét kérdéseire szívesen válaszolok: de leszedettem a kritikát, feljelentéssel nem fenyegetőztem, csupán éltem alapvető emberi jogommal, ugyanis a jogorvoslat lehetősége engem is megillet (nem feltétlenül azonos a feljelentéssel) ez már összemosás lenne. Majd egyszer talán pontosan idézhetek a levelemből, de látja, ezekről a féligazságokról beszélek. Én jogorvoslatról írtam, Ön feljelentésről kérdez... nem jó ez így. majd eljön az idő, addig kérem legyenek türelemmel. Adam

Névtelen írta...

Nem értem, miért nem jelenik meg minden hsz...Nem meri az oldal üzemeltetője felvállalni?

Névtelen írta...

Én sem, mégsem örültem neki... Lehet érte cincálni, de ahogy a kritikusnak joga van véleményt formálni, úgy nekim is jogom van attól végtelenül elszomorodni
Ádám

Névtelen írta...

Végre egy őszintén kedves ember, hálás köszönet érte! Aszódi Ádám

Névtelen írta...

Majd leírom, ha eljön az ideje. Addig jó olvasgatást kívánok. Ha önnek jól esik durva kritikákat írni, ám tegye, minden mű az alkotóját "dicséri"
Amúgy látja? Minden rosszban van valami jó! Meg akart alázni a Molyok nevetésével, én viszont azt mondom, legalább valaki jól szórakozott. Álljon nyugodtan közéjük, legyen Önnek is jobb a napja! Az enyém szörnyű volt! Ádám

Névtelen írta...

Ez a megszokott út. Egy új kritika felkerüléséről soha nem szokták tájékoztatni a szerzőt, csak akkor, ha a szerző vagy a kiadó rendelte meg a recenziót, mint egyfajta reklámanyagot.

Névtelen írta...

Ádám, miért nem másolja be ide azt a sokat emlegetett első levelet?
Ha tényleg nem fenyegetés, akkor jól megszégyenülne mindenki. Máris megoldódna ez a tyúkper.

Unknown írta...

Kedves Ádám, mivel Ön az első levelében címzettként megszólította a KIMTÉ-t, Bihari Pétert és engem, továbbá a zsűritagokat is tájékoztatnom kellett a nevezés visszavonásáról és a visszavonás okáról, elég sokan olvasták a levelét. Természetesen nem idézhetek be belőle mondatokat, de arra kérem, hogy csak az igazat írja le a kíváncsi közönségnek, ugyanis nekem így alaphelyzetből legalább féltucat tanúm van, akik bizonyíthatják, hogy Ön megfenyegetett minket. Teljesen mindegy, hogy Ön jogorvoslatnak, jogi útnak és/vagy kártérítési igénynek nevezi a retorziót (ahogy az itteni hozzászólásaiban próbálja kimagyarázni), amit abban az esetben hajt végre, ha nem távolítjuk el a kritikát az oldalunkról, a lényeg ugyanaz marad.
Sajnálatos, hogy Ön még mindig nem fogta fel, hogy mit tett.
Sajnálatos az is, hogy bár a válaszleveleimben többször leírtam Önnek, hogy senki sem akarja bántani az írónőt, senki sem tervezte előre megfontolt szándékkal azt, hogy tönkretegye őt vagy a kiadójukat, hogy a zsűri számára a regény csak egy a harminc közül, amit a zsűritagoknak értékelniük kell, hogy Bihari Péter elemzése a zsűrizés egyik feladata, és hogy Péter ha kicsit túlteljesítve is, de tökéletesen elvégezte a feladatát.
Sajnálatos, hogy Önök úgy érzik, egy kevésbé pozitív kritika árthat az Önök üzletének, elhiszem, hogy óriási összegeket fordítanak a könyvek reklámozására, és tartanak a fogyás csökkenésétől, de Önök átadták nekünk a recenziós példányokat, és ezzel elfogadták a pályázat feltételeit. Nem a mi hibánk, ha Önök nem olvasták el a pályázati feltételeket, és/vagy nem számítottak arra, hogy szakmai zsűri fogja olvasni és véleményezni a nevezett műveket, és nem a „rajongók”.
S mivel visszavonták a nevezést, levettük a kritikát a díj blogjáról, megszüntetve ezzel a kapcsolatot a díj és a regény között, de a kritika attól még kritika marad, amit Önöknek nincs joguk betiltani. Nem korlátozhatják a szólásszabadságot, nem akadályozhatják a szabad véleménynyilvánítást, nem cenzúrázhatják egy kritika szövegét.

Tara Nima írta...

kedves Ádám,

ugyan mi akadályozza meg abban, hogy pontosan idézzen a saját leveléből?
eddig nem olvashattunk mást, csak hogy itt semmi nem igaz, nade akkor mi az igaz?

alapvető emberi jog: ugyanez megilleti a kritika íróját is. tudom, döbbenetesen hangozhat önnek, de alapvető joga van a saját véleményéhez. azzal, hogy leszedetett egy kimerítő elemzést a könyvről, alapvető jogokat sértett meg. szólásszabadság, saját véleményhez való jog, soroljam?

jogorvoslatot akar? cáfolja meg a kritika könyvre nézve negatív pontjait. állítás és ellenvélemény szembeállítása és tényekkel való bizonyítása.
nem hinném, hogy ennek bármi akadálya lenne.

Névtelen írta...

Nem hiszem el, hogy egy ilyen színvonalasnak (vagy legalábbis annak tűnő) oldalon rosszabb a helyzet, mint a tévécsatornákon adott röhejes showműsorokban... Nem a fantasy díjról van szó és arra kellene az emberek figyelmét ráirányítani?! Ebben az esetben mindenki hibás, így kívül álló szemmel...Tavaly örömmel követtem az eseményeket, most viszont nem fogok voksolni egyik íróra sem, nem érdemel az oldal annyit. És még maguk adják az intelligens, tanult embert? Hibázott mindenki. És?! Emberek vagyunk kéremszépen! Kíváncsi lennék ellenkező esetben, ha az említett író híres lenne, hányan nyalnának neki...Én csak egy egyszerű, átlagos tudású ember vagyok, de ez förtelem, ami itt folyik. Kérem a bejegyzésemet nem törölni! Tisztelettel, Éva

Névtelen írta...

Nem értem... Levették a kritikát, ennél a pontnál abba kellett volna maradni az ügynek, viszont folytatva lett az oldalon megjelenő fenti cikkel, ami borzalmas fényt vet az egész blogra. Oké, lehet, kicsit erősebb hangnemben íródott a levél, de akkor mi a teendő? Fogom magam, leveszem, mintha ott sem lett volna és pont. Sima ügy. Tovább lépek és nem feszegetem a húrt önérzetem sérelmeit ecsetelve. Szerintem ezek a dolgok abszolút nem tartoznak ránk, olvasókra. A személyes sérelmeket egymással kellene elintézni, és nem gyerekes módon mutogatni a másikra, mint oviban.

Névtelen írta...

Úgy látom, megjelentek itt az író haverjai...
A gond egyszerű: a kedves férj JOGSÉRTÉST követett el, amikor levetette a cikket. Ennyi.
Most pedig ő fenyegetőzik tovább is...

Meg kéne érteni, ha valami könyv megjelenik BÁRKI írhat róla BÁRMIT, és NEM kell szólni az írónak, NEM kell egyeztetni.
Milyen világ az, ahol egy ellenvéleményt agresszíven elnyomnak, perrel fenyegetnek egy egyesületet, akiknek a tagjai INGYEN dolgozik TÁRSADALMI munkában?
Egy bocsánatkérés... ez kellene az írótól és kiadótól. Nem pedig a gugli mániákus használata, és felbukkanni egy órán belül minden olyan blogon, ahol kiejtik az A.O.Esther nevet.

Krystohans írta...

Én spec olvasóként szeretném tudni, mielőtt kiadok cirka négyezret egy könyvre, hogy az jó-e, vagy sz@r. Ha elolvasok egy rakás éljenző műkommentet és megveszek emiatt egy sz@rt, ugyanúgy átb@szva érzem magam, mintha romlott szalámit sózott volna rám a hentes.
Erre jó a műelemzés és a szakmai kritika, és ezért tudatos félrevezetés, azaz átb@szás, ha valaki direkt eltünteti ezeket a netről.
Tehát, aki leveteti a netről a könyvkritikát, az bűnöző!

Névtelen írta...

Kedves névtelen!
Én felvállaltam a nevem egy bejegyzés alatt! Kérdem én: "az író összes haverjai" rám vonatkozott netán?
Ahogyan írtam is, külföldi vagyok, tehát hogyan lehetnék ekkora távolságból "haver" ? Alaptalanul feltételezgetünk, kérem...És igen, a legtöbb névtelen hozzászóló én vagyok, be is számozhatom, melyek azok! :)
Az pedig az én személyes dolgom, hogy szeretem a könyveit és be is merem vallani. Őt legalább ismerem név alapján, viszont a többi hozzászóló neve teljesen ismeretlen számomra. Viszont most már annyira felcsigázott mindenki, hogy mindenképpen el fogok jutni odáig, hogy megismerhessem.
Maradok mindenki iránt tisztelettel: Éva, Felvidékről
u.i.: Sajnos nincs semmilyen gugli- vagy akármilyen fiókom, amivel be tudok jelentkezni, tehát a névtelen kilétem nem szándékos. Az oldalnak pedig kívánok további sikert, de már nélkülem. :D

Névtelen írta...

Kedves névtelen!
Én felvállaltam a nevem egy bejegyzés alatt! Kérdem én: "az író összes haverjai" rám vonatkozott netán?
Ahogyan írtam is, külföldi vagyok, tehát hogyan lehetnék ekkora távolságból "haver" ? Alaptalanul feltételezgetünk, kérem...És igen, a legtöbb névtelen hozzászóló én vagyok, be is számozhatom, melyek azok! :)
Az pedig az én személyes dolgom, hogy szeretem a könyveit és be is merem vallani. Őt legalább ismerem név alapján, viszont a többi hozzászóló neve teljesen ismeretlen számomra. Viszont most már annyira felcsigázott mindenki, hogy mindenképpen el fogok jutni odáig, hogy megismerhessem.
Maradok mindenki iránt tisztelettel: Éva, Felvidékről
u.i.: Sajnos nincs semmilyen gugli- vagy akármilyen fiókom, amivel be tudok jelentkezni, tehát a névtelen kilétem nem szándékos. Az oldalnak pedig kívánok további sikert, de már nélkülem. :D